SpieghelKIDS

Brieven uit een ver land

Brief 9

Pssst, hier Virus,

Is het nog een beetje leuk op school? Ik denk niet dat je mij gaat terugschrijven, dus ik zal je niet aan je hoofd zeuren met nog heel veel vragen over school. Maar nieuwsgierig ben ik wel. Dus als je mij wilt schrijven (ah please?), schrijf dan niet alleen: hallo Virus, hoe gaat het met jou, met mij gaat het goed. Groetjes, Lisa. Ik vind dat ook leuk, maar als je dan toch aan het schrijven bent, zoals ik het leuk vind om aan jou wat te schrijven, moet je gewoon ff wat vertellen over school ofzo. Dit is geen vraag want er staat geen vraagteken. Het is gewoon een opmerking. Wilde ik gewoon ff zeggen. Je hoeft er niks mee te doen. Je kunt het ook laten. Maar áls je…

Maar hee, wat ik je wil schrijven deze keer, zou het ook niet leuk zijn als ik je een bijbelverhaal zou vertellen dat niet bestaat, ik bedoel een eigen verzonnen bijbelverhaal, wat dus eigenlijk geen bijbelverhaal is, omdat het niet in de Bijbel staat. Waarom zou ik dat willen? Is de Bijbel niet dik genoeg? Waarom zou je er nog een verhaal bij willen verzinnen?

Nou volgens mij staat er tussen alle regels van de Bijbel, als je heel goed kijkt, nóg een verhaal. Een verhaal dat heel veel mensen niet lezen, omdat ze het nog nooit gezien hebben. Dat zou zomaar kunnen. Ik zag het eerst ook niet. Dus je kunt zeggen: het staat niet in de Bijbel (niemand ziet het), je kunt ook zeggen: het staat er eigenlijk toch ook wel (als je goed kijkt). Het gekke is: dat verhaal is in geen enkele taal geschreven, en dus is het ook nooit vertaald. Dus vraag me niet of ik het kan lezen, want nee, dat lukt niemand. Je zou kunnen zeggen dat het geheimtaal is. Je kunt het pas lezen als je weet wat er staat. Dat is best wel grappig vind je niet? Stel je voor dat jij de enige zou zijn die weet wat er staat, dan ben jij ook de enige die het kan lezen.

Hee, en nou komt ie: volgens mij IS dat ook zo! Jij bent de enige die kan weten wat daar staat, en jij kunt het dus lezen! Ik bedoel dus dat verhaal tussen alle andere verhalen in de Bijbel. Weet jij wat er staat? Ik denk van wel. Niemand anders weet het, maar jij wel.

Misschien heb je het al een keer gelezen, zo voor jezelf, en je dacht dit is mijn verhaal, dit is wat IK aan God zou willen vertellen. Prachtig! Mooi! En hee, weet je al die andere verhalen, misschien zijn ze ooit óók zo geschreven! Al die mensen die al die verhalen hebben opgeschreven, ze wilden allemaal hún verhaal aan God vertellen! Ook hun verhaal stond eerst tussen de regels van al die andere verhalen te lezen. En toen gingen ze het verhaal dat alleen zij konden lezen opschrijven in hun eigen taal, en toen was er weer een verhaal.

Eigenlijk vind ik dat heel goed bedacht van God. Hij gaf aan die mensen eerst hun EIGEN verhaal en toen werd het een verhaal voor iedereen te lezen, maar dan ook echt een NIEUW verhaal, een verhaal dat nog nooit iemand had gelezen of kunnen lezen. En al die UNIEKE verhalen bij elkaar gaan allemaal over God. Hij was het steeds die de mensen hun eigen verhaal gaf.

Dus de Bijbel is het boek van God, maar ook van al die mensen OVER God, of het is alles bij elkaar wat ze willen vertellen AAN God.

Wat zou jij aan God willen vertellen? Ik zou het graag lezen. Maar jij bent de enige die het kan, dat verhaal lezen, jij weet wat er staat. Ik niet. Ik ben Virus maar. En ja oké, ook ik heb mijn eigen verhaal. Een verhaal dat ik je graag zou willen vertellen, maar ik weet nu al dat je het niet zult kunnen lezen. En daarom heeft het geen zin het hier op te schrijven. Niet erg, het staat hier ergens tussen de regels – zo onzichtbaar als ik zelf meestal ben – maar ik hoop dat jouw verhaal het mooiste verhaal aller tijden is, en ik hoop het niet alleen, ik weet het wel zeker. Zo zeker als jij het weet!

Groetjes,
Virus