SpieghelKIDS

Brieven uit een ver land

Brief 7

Hee hallo, jij ook daar?

Soms heb je alleen maar zin in mooie verhalen, of in een brief. Misschien hou je niet van lezen maar als iemand je iets leuks wil vertellen, oké toch?

Het is een beetje te gevaarlijk van deze brievenhobby een podcast te maken. Waar zou zich mijn nieuws dan verspreiden? Niemand kan het achterhalen. En wat waar is, is waar: virussen moet je indammen, die kun je niet zomaar hun gang laten gaan, dan is het einde zoek en ja hoor daar gaan we al. Virus houdt niet van korte zinnen he, korte dit of korte dat, het moet, het mag allemaal best doordenderen dit, als een lange trein waarop je moet wachten tot het moment waarop hij eindelijk eens voorbij is. Hehe, rust. Het voordeel van een brief is dat je weet dat er aan het eind een punt staat. Een punt zoals vóór dit zinnetje ook een punt staat, maar dan aan het slot van de brief een laatste. Het nadeel van een podcast is dat je de tijd vergeet. Bij een brief heb je dat niet he, dan lees je gewoon echt naar het einde toe (en nu denk je misschien wanneer komt het). Dat is nou het nadeel van een brief van mij als Virus dat je dat denkt.

Maar oké, ik wil je eigenlijk vertellen over Rivka, jullie mensen in de Lage Landen hebben haar naam vernederlandst in Rebekka. Maar ik zeg Rivka, want dan leer je meteen een beetje een andere taal, het Hebreeuws, de oude taal waarin het grootste gedeelte van de Bijbel geschreven is, met oorspronkelijk alleen maar medeklinkers, ze vonden dat je de klinkers wel erbij kon denken. Kijk dat is pas een leuke taal he? Als ik dat zou doen, zou deze brief een stuk korter zijn.

Maar Rivka dus, zij is de vrouw van Izak over wie ik eerder vertelde. Izak en Rivka waren heel gelukkig, maar soms een beetje verdrietig. Ze wilden graag kinderen, en dat gaat niet helemaal vanzelf. Maar ja hoor, op een dag zijn ze de gelukkigen. Rivka toetert Izak in zijn oor (hij is een beetje doof aan één kant): we krijgen een kind, en niet één maar twéé! Izak denkt even dat ze weer een grapje maakt (ze zit vól grapjes, daarom wilde ze ooit met Izak trouwen, zijn naam betekent ‘hij laat lachen’, weet je nog?), maar nee, het is helemaal serieus: gelijk een tweeling, als het dan toch gaat gebeuren dat ze een wieg als een klein hemelbed zullen moeten gaan neerzetten, dan gelijk maar heel breed, één voor twéé.

Op een dag die Izak en Rivka nooit meer zullen vergeten worden Jakob en Ezau geboren, twee broertjes.

Hee, over Izak nog genoeg, en over Jakob en Ezau ook, maar over moeder Rivka is er eigenlijk niet meer zoveel te vertellen. (Ik zag die bui al hangen en dus ging ik je eerst maar een hoop onzin schrijven, sorry.) Rivka was natuurlijk dolgelukkig met haar jongens. Ze dacht dat ze de gelukkigste was op de hele wereld. En toch was ze af en toe een beetje bang. Ze was bang dat haar jongens niet normale ruzie zouden maken. Ze waren zo verschillend. Jakob was altijd een beetje stil en Ezau hield van een hoop drukte. Dat was op zich geen probleem, maar ze waren wel echt heel érg verschillend. Zo erg dat Rivka dacht: als dat maar goed blijft gaan.

Misschien heb jij ook een broertje of zusje. Laat me raden: jullie maken weleens ruzie. Dat is niet leuk, maar je leert er wel van. Je leert je grenzen te bewaken, je ontdekt wat je zelf wilt en je krijgt er zelfvertrouwen door (waarom doe je dingen? Toch niet alleen om aardig gevonden te worden?). Jij mag ook gewoon een eigen mening hebben, en ja dat botst soms nogal. En logisch, woon je bij elkaar in één huis dan moet je rekening houden met elkaar. Maar ruzie dat hoort er wel bij. Maak er alleen geen oorlog van. Tussen Jakob en Ezau ging het een poosje helemaal mis. Rivka was daar al bang voor geweest. Waarom? Ik zoek geen ruzie maar heb maar even geduld. Ik vertel het je de volgende keer.

Groetjes,

Virus

PS. Wil je het oude verhaal over Rivka en haar jongens Jakob en Ezau gaan lezen in de Bijbel, moet je beginnen in Genesis 25 (vanaf vers 19 tot vers 27). In andere hoofdstukken daarna komt er nog veel meer. Soms duurt het heel veel jaren voor je ergens een punt achter kunt zetten…