Ontmoeting met koffie en ijs op startzondag

By 1 oktober 2021Nieuwsbericht
Tja, dit werd de tweede startzondag in coronatijd. Wat kan en wat mag er? Dat waren de vragen waar we mee zaten toen we een paar maanden geleden na gingen denken over de invulling. We waren bang (en dat bleek terecht) dat we nog met aanmelding en 60 mensen te maken zouden hebben en dat dus een ‘groepsevenement’ voorbereiden niet zo slim zou zijn. Ook koffiedrinken in het Spieghelhuis was waarschijnlijk nog niet aan de orde. Ook daar kregen we jammer genoeg gelijk in.
Van Riegonda hoorden we dat het thema van de dienst ‘Veelkleurig thuis’ zou worden. Dat was al iets om kleur mee aan te brengen. Om de kerk te versieren met verse bloemen vonden we financieel nogal begrotelijk, maar twee trossen met kleurrijke ballonnen moest kunnen en maakten de kerkzaal toch al vrolijk(er). Riegonda deed in haar PS een oproep voor kleurrijke kleding, dus we konden ook zelf een steentje bijdragen aan kleur- en fleurigheid.
Geen koffie dus in het Spieghelhuis, maar als we dat nu eens buiten, op ons buurplein konden doen. Angelique, die de kerk wekelijks schoonhoudt, bleek een ‘koffie-truck’ te hebben en wilde met alle plezier zondagochtend op het plein komen staan. Een ijsbrommer was ook snel geregeld. Op deze manier konden ook gemeenteleden die niet (meer) naar de dienst konden (vol) of het tot nu toe niet aandurfden, tóch komen voor koffie en een praatje. Immers: in de buitenlucht en afstand genoeg.
Om 9 uur versierden we met de oranjevlaggetjes van koningsdag-in-het-Spieghelhuis (die niet was doorgegaan) de entree naar het plein, zetten de statafels neer en de gezellige koffiewagen en ijsbrommer deden de rest.
Maar voordat we aan de koffie en het ijs gingen, was het eerst tijd voor de dienst. Alle beschikbare plaatsen in de kerk waren bezet; een ‘volle’ kerk, een betere start konden we ons niet wensen. In de dienst klonk niet alleen muziek van ons orgel, maar ook van het Spieghelcombo. En nadat de kinderen terug kwamen van de kindernevendienst en zij de door hen gemaakte veelkleurige glas-in-lood-voorstelling hadden laten zien, sprak Hester de gemeente toe. Zij was benieuwd naar hoe wij als gemeenteleden weer kleur in de kerk zouden kunnen brengen na de kleurloze coronatijd. De kinderen deelden harten van papier uit, waarop we onze ideeën konden opschrijven. Van deze harten, die daarna weer werden ingezameld aan een lange stok, wordt een mozaïek gemaakt, ter inspiratie voor het nieuwe kerkseizoen.
Na de dienst gingen de ballonnen uit de kerk mee naar buiten; voor de mensen die niet lang konden staan waren er stoelen. En niet alleen de gemeenteleden die in de dienst aanwezig waren, dronken koffie mee, maar we hadden ook aanloop van mensen die de dienst thuis hadden gevolgd. Het werd een zeer geanimeerde ontmoeting, die we om kwart over één toch echt voorzichtig moesten afsluiten.
Veel enthousiasme, veel bijval, veel ‘kan dit niet elke maand?’. Met de nieuwe maatregelen vanaf 25 september, zijn er ook voor de kerk waarschijnlijk weer andere opties. Dat wachten we af. Het nieuwe seizoen is in ieder geval prachtig begonnen. Geniet ook van de foto’s, die dit zeker onderstrepen.